Usein kysyttyä

Huolto

Mihin ilmoitan asunnossa olevasta viasta tai puutteesta?
Vuokralaisen on ilmoitettava havaitsemistaan puutteista ja vioista vuokranantajalle. Jos vuokralainen ei tee ilmoitusta havaitsemastaan viasta, vahingonkorvausvastuu voi siirtyä vuokralaiselle.

Tee vikailmoitus »

Saako asunnon seiniin porata reikiä?
Reikiä saa porata taulujen yms. asennusta varten. Varmista vuokranantajalta etukäteen, millaisia kiinnitystarvikkeita ja laitteita mikäkin seinä vaatii. Kylpyhuoneeseen ei voi kiinnittää mitään poraamalla, jotta vesieriste ei rikkoudu.

Miksi patteri ei ole lämmin, vaikka on talvi?
Patterin ei kuulukaan olla aina lämmin. Patterissa on termostaatti, joka antaa patterin lämmetä vain silloin, kun huone jäähtyy alle termostaatissa asetetun arvon. Patteri toimii oikein, kun vain sen yläosa on lämmin. Suositeltu asunnon lämpötila lämmityskaudella on 21–22 °C.

Saako asunnossa tehdä remonttia?
Lähtökohtaisesti vuokralainen ei saa tehdä remontti- ja muutostöitä asunnossa. Mikäli kuitenkin haluat tehdä tämän tyyppisiä töitä, niin ota ehdottomasti ennakkoon yhteyttä vuokranantajaan. Jos asunnossa on tehty luvatta remontti- ja muutostöitä, voi niistä aiheutua korvausvastuu vuokralaiselle.

Vuokranmaksu

Milloin ja miten maksan vuokrani?
Vuokra on maksettava kuukausittain, joka kuukauden 10. päivään mennessä. Lähetämme sinulle vuosittain vuokrien maksamiseen tarvitsemasi tiedot. Siitä näet tilin ja viitenumeron. Käytä maksaessasi aina tätä viitenumeroa, jotta suorituksesi kirjautuu huoneiston maksutietoihin ilman viivästystä. Voit ottaa käyttöösi myös e-laskun, jolloin lasku tulee suoraan verkkopankkiisi, tai suoramaksun, jolla vuokra maksetaan automaattisesti tililtäsi eräpäivänä.

Mitä teen, jos en pysty maksamaan vuokraa eräpäivään mennessä?
Ota mahdollisimman pian yhteyttä toimistoomme maksusopimuksen tekemiseksi. Muussa tapauksessa lähetämme sinulle maksukehotuksen, johon lisätään perintäkulu. Jos vuokra jää maksamatta enemmän kuin yhden kuukauden vuokran verran, emmekä saa suoritustasi maksukehotuksen eräpäivään mennessä, ryhdymme perimään saatavia oikeusteitse. Myöhässä maksetusta vuokrasta peritään viivästyskorko.

Asuntohakemus

Miten voin hakea asuntoa?
Käsittelemme hakemukset ja lähetämme sinulle sähköpostilla asuntotarjouksen, kun vapaita asuntoja on saatavilla. Vapaat asunnot näkyvät verkkosivuillamme. Otathan huomioon, että vapaiden asuntojen tilanne elää jatkuvasti.

Tee asuntohakemus »

Olen jo tehnyt hakemuksen. Miksi en ole saanut asuntotarjousta?
Asuntohakemus on voimassa kolme kuukautta kerrallaan. Voi olla, että meillä ei ole ollut tarjota hakemukseen sopivaa asuntoa tänä aikana. Voit tehdä uuden hakemuksen, kun vanhan hakemuksen voimassaoloaika on päättynyt.

Asuminen

Naapurissa metelöidään. Miten toimin?
Jokaisella asukkaalla on oikeus kotirauhaan. Järjestyssäännöissä kielletään melua aiheuttava toiminta klo 22–07 välisenä aikana. Helpoin ja nopein tapa ratkaista tilanne on käydä itse ystävällisesti sanomassa naapurille häiritsevästä metelistä, jos se on tilanteessa järkevää. Toimistosta saa häiriöilmoituslomakkeita, jonka täytettyäsi vuokranantaja voi tarpeen vaatiessa puuttua asiaan.

Muutan asumaan Jyrkkälään. Milloin saan avaimet ja mitä minun pitää huomioida ennen muuttoa?
Olet saanut ennakkoon vakuusmaksun maksamiseen tarvittavat tiedot. Olethan hoitanut sen hyvissä ajoin, jotta suoritus näkyy tilillämme? Avaimet uuteen kotiisi saat vuokrasopimuksen alkamispäivänä. Muistathan tehdä muuttoilmoituksen maistraattiin. Muista myös tehdä uuteen kotiisi sähkösopimus jo valmiiksi, jotta asunnossasi on heti sähköt kytkettynä.